באיזה גיל הילד שלך?     0-3 חודשים   |   3-6 חודשים   |   6-12 חודשים   |   1-2 שנים   |   2-3 שנים   |   גילאי גן   |   גן חובה   |   ביה"ס היסודי   

הנבטת קטניות

הילד צריך להנביט קטניות לשיעור מדעים? בא לכם לאכול נבטים ואין בסופר? משעמם לכם בבית ואתם מחפשים משהו מעניין וגם לימודי? תוכלו להנביט מתוך המזווה הביתי. כל מה שרציתם לדעת על הנבטה, גידול מזרעים וכמה ניסויים מדעיים שקל לבצע בבית.

מאת: סנדלית, בעריכת: רבקה

המאמר מתאים לגילאים 

מי יודע איך צומח / דורית אראל

מי יודע איך צומח
איך צומח זרע קטן?
הוא שותה הרבה מי גשם
מתנפח כל הזמן
מי יודע איך צומח
איך צומח נבט קטן
הוא מוציא עלה ירוק
ועוד עלה אחד רחוק
מי יודע איך צומח
איך צומח צמח קטן
הוא מרים גבעול לגן
ובראשו ישנו ניצן
מי יודע איך פורח
איך פורח פרח קטן
הוא מרים את הניצן
ופרח פה נפתח בגן.

(אפשר לשיר עם הילדים תוך כדי הפעילות).

הנבטת זרעים


הקדמה
לעיתים נדרשת פעולה הכנה קצרה ולפעמים הרבה סבלנות עד שמשהו מציץ.
דרגנו עבורכם דרגות קושי (בהתחשב בסבלנות הטף בהמתנה לתוצאות).
ולמדענים הצעירים הוספנו כמה רעיונות לניסויים.

מה אפשר להנביט?
כל מזון שהוא זרע או שיש בתוכו זרעים, ובתנאי שלא בושל או נאפה .

קטניות: שעועית (מסוגים שונים),סויה, פול (יבש), חומוס, עדשים , אפונה
(יבשה), בוטנים (מקולפים)- כל אלו אינם דורשים הכנה.
גם גרעיני תירס וגרגרי חיטה אינם מצריכים הכנה מוקדמת.
גרעינים המצריכים הכנה מוקדמת: גרעיני מלון, אבטיח, עגבניה או פלפל
מחייבים שטיפה טובה (תחת זרם מים) של המיץ העוטף אותם כיוון שהוא מכיל
חומרים מעכבי נביטה.
הנבטה איטית מאד: גלעיני אבוקדו, תמרים, פירות הדר, גרגרי רימונים וגלעין
של מנגו מצריכים סבלנות רבה עד להופעת הפסיגים (העלים הראשונים של הצמח).
.

איך מנביטים:
למתחילים, כדאי להתחיל בשעועית (מסוגים שונים - הפסיגים נראים שונה),סויה, פול (יבש), חומוס, עדשים , אפונה (יבשה), חיטה, תירס, בטנים (מקולפים ולא מומלחים).

מניחים שכבת צמר גפן בקופסא (אפשר לעשות שימוש בקופסת נעליים), מרטיבים אותה קלות ומניחים עליה את הגרגרים/זרעים . מכסים בשכבת צמר גפן לחה נוספת.
חשוב לוודא כי הצמר-גפן יהיה לח משך כל זמן ההנבטה. אם הוא מתייבש יש להרטיב אותו קלות במים.

אפשר גם להנביט באדנית עם חול או במיכל שקוף, דרכו אפשר לראות את צמיחת הפסיגים.

ולפי אודטה: משתמשים בקנקל ריק (לטובת המיחזור!), חותכים אותו בערך בשני שליש מגובהו. מבריסטול שחור חותכים מלבן, אותו מכניסים מגולגל לתוך הקנקל - בגובה הקנקל. בתוך המלבן ממלאים אדמה ובין המלבן לקנקל מניחים את הזרעים. יש להשקות את האדמה כך שתהיה לחה משך כל זמן ההנבטה. כך ניתן לראות את ההנבטה באופן ברור וכיצד הזרעים מקבלים את כל מה שהם זקוקים לו מהאדמה - דרך הבריסטול.

אחרי ה"זריעה", כדאי להכניס את המצע והזרעים למקום חשוך, כמו ארון מטבח, בכדי לזרז את תהליך ההנבטה.
עד לתחילת הנביטה יעבור זמן הנע בין יממה למספר ימים. לא לשכוח להרטיב את ה"קרקע" כך שתמיד תהיה לחה (לא כדאי להציף אותה במים).


למתקדמים:
כדאי לעשות שימוש בגרעיני מלון, אבטיח, עגבניה או פלפל - הנאספים מתוך הפרי עצמו. נדרשת שטיפה טובה של המיץ העוטף אותם כיוון שהוא מכיל חומרים מעכבי נביטה.
מכניסים את הזרעים למסננת ,שוטפים היטב מתחת לזרם מים קרים, עד שאין שום מיץ על הזרעים. משרים כמה שעות במים טריים ואחר כך "זורעים" לפי ההוראות למתחילים.


מה עושים כשהנבטים גדלים?
כשהנבטים מגיעים לגודל הרצוי , בקיצור כשיש "עלים" ראשוניים ירקרקים ושורשון קטן אפשר :
לשתול בעציץ או באדנית .
להשתמש בהם למאכל: לאחר שהנבטים מגיעים לגודל של סנטימטר עד חמישה ס"מ שומרים אותם במקרר במיכל מאוורר עד שבועיים (מחוץ למקרר הנבטים עלולים להרקיב). אפשר לשלב את הנבטים בסלטים שונים או סתם כחטיף בריא.
אפשר להשתמש בנבטי חיטה לאפיית לחם חי: מנביטים את החיטה ללא קליפה בצנצנת מים. לאחר ההנבטה משלבים את הנבטים בבצק שמרים. מתכון ללחם חי אפשר למצוא כאן.


גינה במטבח


בכל מטבח ניתן למצוא ירקות ופירות שאת הזרעים שלהם אפשר לשתול באדמה ולצפות בפלא הצמיחה של השתיל מתוך הגרעין. הנה כמה רעיונות לשתילה ביתית, ולתצפית מדעית, מהקל אל הכבד:

אבוקדו
את גלעין האבוקדו יש לייבש במשך כיומיים, ואז לקלף את קליפתו החומה. הילדים יכולים לעזור בשלב זה. די בצנצנת מים עם פתח המאפשר הנחת 2/3 מהגלעין בתוכן (או מספר קיסמים הנתקעים בגלעין האבוקדו ומאפשרים את "הצפתו" במים), אדן חלון אליו מופנות לפחות 3 שעות אור ביממה והגלעין יוציא שורשים ועלים כמעט מיד.
אפשרות נוספת היא לשתול 2/3 מהזרע בעציץ עם אדמה מדושנת כשקצהו חשוף. ההנבטה תתרחש בתוך 30-90 ימים. השתיל נזקק לשם גדילה ל-3-5 שעות אור ביממה. יש להשקות את השתיל מדי שבוע. בהעדר התערבות, השתיל יגדל לגבה רב.

פירות הדר
ניתן לשמור זרעים של תפוזים, מנדרינות, אשכוליות, קלמנטינות ושאר פירות הדר. את הזרעים יש לשתול בעציץ קטן עם אדמה דשנה. הזרעים ינבטו בתוך 15-30 ימים.
כאשר לשתילים יש לפחות ארבעה עלים, יש להפריד בינם כך שכל אחד ישתל בעציץ משלו.
יש לדאוג ל4-5 שעות של שמש בכל יום ולהשקות שלוש פעמים בשבוע - ההשקיה חשובה במיוחד בששת השבועות הראשונים מאחר ופירות הדר מתים לעתים קרובות מיובש.

רימונים
זהו צמח שגדל להיות שיח פראי עם פרחים מבהיקים.
שותלים את הזרעים (לאחר שמנקים היטב את הגרעין- אפשר גם תוך כדי אכילת גרגרי הרימון...) ומצפים להנבטה בתוך 6-8 שבועות. יש להעביר את השתילים שנבטו לעציצים עם אדמה מדושנת.
השקייה שבועית. השתילים זקוקים ל2-3 שעות של שמש חלקית.

תמרים
גלעיני תמרים גדלים בצורה הטובה ביותר בתוך עציץ פלסטיק כך ששורשיהם לעולם לא יתייבשו.
לאדמה המדושנת רצוי להוסיף מעט חול.
נביטת הגלעינים אורכת 8-10 שבועות ולכן הפעילות מומלצת לילדים גדולים יותר וגם אז יש להתאזר בסבלנות רבה.
תמרים זקוקים לשלוש שעות שמש ביום. יש להשקותם במים פעמיים בשבוע.

מנגו
גלעיני המנגו הם מהמעניינים שניתן למצוא, אך הנבטתם היא הקשה והמתמשכת ביותר.
הגלעינים באורך של 10 סנטימטרים, שטוחים, כבדים, שעירים ויש להם עין גדולה בקצה.
את ההנבטה מתחילים בערבוב של מים ופחמים שבורים בקערה, בה יושרו הזרעים הענקיים לשבוע, על מנת לרכך את הציפוי החזק שלהם. לאחר מכן יש לשתול את הגלעין בעציץ שגובהו 12 ס"מ, יש לשתול את הזרע במאונך כאשר העין כלפי בסיס העציץ. יש להשקותם בכמות רבה של מים פושרים, לחשוף את השתיל ל-4-5 שעות שמש מדי יום ולהרחיקו מחלונות קרים - שכן המנגו הוא חובב של אקלים חם. בשנה הראשונה, אין צורך להעביר את השתיל מהעציץ.


פעילויות הנבטה נוספות


למדענים מתחילים - הצעות לניסוי הנבטה פשוטים ומהירים קצרים

"חיי לילה" - לא חשוב אילו זרעים אתם מנביטים, הכפילו כמויות וכלים והניחו כלי אחד , כממולץ במקום חשוך וכלי שני במקום מואר - מי ינבט ראשון? (רמז: מה קורה בטבע? היכן הזרעים?)

"באנו חושך לגרש" - השאירו חלק מהנבטים בחושך וחלק העבירו , אחרי הנביטה למקום מואר. האם יש הבדלים בין השניים?
אפשר להסביר לילדים שהאור חשוב מאוד לצמחים, שכן בעזרתו הם יוצרים את הצבע הירוק (כלורופיל) שעוזר לצמחים לייצר לעצמם (ולנו) אוכל.
לחכמים שאלה: מה יקרה אם לא יהיה אור?


מה אוהבים הזרעים לשתות? - שוב, לא חשוב מה אתם מנביטים (מקבוצת הזרעים למתחילים) הכינו כמה מצעים להנבטה והשקו (את צמר הגפן) ב:
1.מי ברז
2.מי סוכר (כף לכוס)
3.מי מלח (כף לכוס)
4.מיץ תפוזים או כל מיץ אחר שיש בבית
5.קולה
המשיכו בשלבי הזריעה כמו בפרק למתחילים - באיזה משקה ינבטו ראשונים? באיזה בכלל לא? מי יגדל הכי מהר?


הנבטה באצטרובל
קונים כ-100 גר' זרעי מאש בחנות או בשוק - זרעי מאש הם זרעים ירוקים קטנים, צורתם כשעועית קטנטונת. מנביטים אותם כמו בתהליך ההנבטה למתחילים (נביטתם מהירה). אחרי יומיים לערך, משהוציאו שורשון - אפשר להכניס אותם לאיצטרובל, שקודם לכן הושרה במים בערך 15 ד'. שימו לב: על האצטובל להיסגר מעט אך לא לגמרי. את זרעי המאש מחדירים בין עלי האיצטרובל - חשוב להחדיר זרעי מאש רבים מאד בין עלי האצטרובל. את האצטרובל מדביקים בעזרת פלסטלינה לתחתית קערה או כל כלי קטן אחר בעל שוליים. משקים את האצטרובל כמה פעמים ביום ע"י "שפריצר" - אותו מכינים מבקבוק ריק של חומר לניקוי חלונות , אשר מנקים וממלאים במים. אחרי כשבוע האיצטרובל "צומח" באופן מרשים למדי.

קישורים להפעלות נוספות


סיפורו של זרע

הפעלה של המרכז הפדגוגי באר שבע

המחשת מחזור המים בטבע (אידוי ועיבוי) דרך הנבטה

כל מה שרצית לדעת על הנבטה ונבטים - מהאתר באופן טבעי

הנבטה - איך, למה ומה

ברפואה האלטרנטיבית - כתבה


© כל הזכויות שמורות