באיזה גיל הילד שלך?     0-3 חודשים   |   3-6 חודשים   |   6-12 חודשים   |   1-2 שנים   |   2-3 שנים   |   גילאי גן   |   גן חובה   |   ביה"ס היסודי   

8 ימים של לביבות תפוחי אדמה

לביבות תפוחי אדמה מהוות את אחד ממאכלי החג האהובים. כדי שלא תשתעממו, אספנו עבורכם 8 מתכונים שונים. זהירות! מעורר תיאבון אך כבד...

מאת: דנה רוטמן

המאמר מתאים לכל הגילאים


"ביום ראשון תפוחי אדמה, ביום שני תפוחי אדמה, ביום שלישי תפוחי אדמה, ביום רביעי תפוחי אדמה, ביום חמישי תפוחי אדמה, ביום שישי תפוחי אדמה, וביום שבת הפתעה נעימה - שתי מנות תפוחי אדמה..."
מי לא שר את זה בתנועת הנוער או בבית הספר?
חג החנוכה הוא חגם של תפוחי האדמה (אם לא מביאים בחשבון את הקרטושקעס של ל"ג בעומר) ושל הלביבות.
8 ימים? אנחנו מביאים לכם 8 סוגים של לביבות שונות ומשונות כדי שתוכלו לגוון מיום ליום ולמלא מצוות אכילת פחמימות כהלכתה.


יום ראשון - לביבות תפוחי אדמה מסורתיות
המתכון המסורתי של עדת קרקוב וסביבותיה, לטקעס כמו שסבתא עושה.

מצרכים:
4 תפו"א חלקים ובהירים
בצל אחד, מגורר
2 כפות קמח
2 ביצים
מלח ופלפל
שמן (רצוי קנולה) לטיגון.

הכנה:
מגררים את תפו"א על גבי פומפיה, ומניחים במסננת כדי שכל הנוזלים יגרו מהם. מדי פעם סוחטים את תפו"א המגוררים כדי שיתייבשו כמה שיותר. מערבבים עם שאר החומרים, למעט השמן, ומניחים לכרבע עד חצי שעה כדי שהעיסה תתייצב.
מטגנים בשמן בגובה של כחצי ס"מ. עם סיום הטיגון מוציאים ומנקזים את עודפי השמן על גבי נייר סופג.

מגישים עם: שמנת חמוצה, סוכר, ריבה (לפולנים או אוהבי המתוק), פלפל ומלח (לאוהבי המליחות).



יום שני - לביבות בטטה
קצת מתוק, קצת מלוח ונורא נורא טעים. כדאי לקרוץ לביבות קטנות יחסית (בעזרת כף) - אחרי הטיגון הן תפוחות למדי.

מצרכים:
חצי קילו בטטות
תפו"א אחד
רבע כוס קמח תופח
ביצה אחת (מס' 1)
מלח, פלפל
אגוז מוסקט מגורר.
שמן לטיגון

הכנה:
מקלפים את הבטטות ותפוחי האדמה ומבשלים אותם בסיר מלא מים עד שיתרככו. לאחר הבישול מסננים מהמים ומועכים למחית חלקה. מערבבים עם שאר הרכיבים, למעט השמן. מניחים את התערובת בצד לכחצי שעה עד שתתייצב. מטגנים בשמן לא עמוק.

אפשר להגיש עם יוגורט, שמנת, סירופ מייפל (במקרה כזה כדאי להוסיף מעט סוכר לבלילה) או רסק תפוחים.



יום שלישי - לביבות תפוחי אדמה עם הפתעה
לא משנה מה תשימו בתוך הלביבות, תמיד זה יהיה ביס של הפתעה.

מצרכים:
חצי קילו תפו"א
4 כפות קמח
2 ביצים
מלח, פלפל
גליל גבינת מוצרלה או 100 גר' גבינת קשקבל (בגוש) או 100 גר' גבינת פטה
שמן לטיגון

הכנה:
מקלפים את תפו"א ומבשלים אותם במים עד שיתרככו. מועכים אותם למחית חלקה, ומוסיפים את שאר החומרים, למעט הגבינה והשמן. מניחים את התערובת להתייצב במקרר כשעה לערך.
את הגבינה חותכים לקוביות קטנות (בגודל של 1X2 ס"מ לערך).
מהבלילה יוצרים (בעזרת כף) כדורים קטנים, אליהם מכניסים את קוביות הגבינה. משטחים את הכדורים לצורת לביבות ומטגנים בשמן בגובה של כחצי ס"מ.
סופגים את עודפי השמן בנייר סופג ומגישים. הגבינה אמורה להתרכך או להנמס לגמרי בזמן הטיגון אך להשאר באמצע הלביבה כך שכשנוגסים בה מוצאים את ההפתעה.

אפשר לגוון ובמקום גבינה לשים באמצע הבלילה פטריות, זיתים, עגבניות מיובשות קצת ממרח פסטו מוצק יחסית או כל רעיון שעולה על דעתכם.



יום רביעי - לביבה ענקית אפויה
דמיינו עיגול גדול של לביבת ענק, שמחולקת בשולחן למנות - בדומה לפיצה.

מצרכים:
חצי קילו תפו"א חלקים ובהירים מגוררים בפומפיה או מעבד מזון.
בצל אחד, מגורר (אפשר לגוון ולהחליף בכרישה שבושלה 5 דקות במים, סוננה ורוסקה במעבד מזון)
4 שיני שום מרוסקות
2 כפות קמח
2 ביצים
מלח ופלפל
100 גר' חמאה מומסת.

הכנה:
מניחים את תפו"א במסננת כדי שיגירו נוזלים. סוחטים את שאריות הנוזלים ולאחר מכן מערבבים את כל שאר החומרים עם תפו"א.
משמנים תבנית בקוטר 26 ס"מ (רצוי תבנית פאי) ומניים בה את הבלילה.
אופים בחום של 180 מעלות עד שמזהיב (כחצי שעה-45 דקות).



יום חמישי - לביבות תפוחי אדמה עם חזה אווז
לביבות שיכולות לשמש גם כמנה עיקרית. הן לא דיאטטיות, אין סיכוי שאי פעם יהיו, אבל יש להן את הטעם הכי מושחת וטעים בעולם...

מצרכים:
חצי ק"ג תפו"א מבושלים בקליפתם.
100 גר' חזה אווז מעושן
1/2 בצל קצוץ
2 שיני שום כתושות
2 ביצים
2 כפות קמח
מלח, פלפל
שמן לטיגון.

הכנה:
מקלפים את תפו"א ומועכים אותם בממחה ידני (כמו לפירה). מטגנים קלות את חזה האווז (אין צורך בשמן, שכן חזה האווז שמן דיו) עד לפריכות. לאחר שחזה האווז המטוגן מתקרר, קוצצים אותו לחתיכות קטנות.
מערבבים את כל המרכיבים למעט השמן ונותנים לבלילה להתייצב במשך כחצי שעה.
מטגנים בשמן, ומספיגים את עודפיו על גבי מגבות נייר.



יום שישי - לביבות תפוחי אדמה מתוקות עם תפוחי עץ
כמעט קינוח. מתוקות וטעימות להפליא. ולא יאמינו שיש בהן תפוחי אדמה.

מצרכים:
חצי ק"ג תפו"א מבושלים ומקולפים.
כוס תפוחי עץ מקולפים ומגוררים (רצוי מזן "סמית").
1/2 כוס רסק תפוחי עץ
1/2 כוס קמח
2 ביצים
2 כפות סוכר
מעט קינמון - לאוהבים את הטעם
1/4 כפית מלח
שמן לטיגון.

הכנה:
מועכים את תפו"א בממחה ידני (כמו לפירה). מערבבים עם שאר החומרים, למעט השמן.
מטגנים בשמן עד להזהבה. הלביבות עדיין תהיינה רכות.
מכאן והלאה קיימות שתי אפשרויות: האחת, להותיר את הלביבות רכות ולאכול אותן כמות שהן.
השניה, לחמם תנור ל-200 מעלות ולאפות את הלביבות כעשר דקות (5 דקות מכל צד) כך שיהפכו פריכות יותר.

אפשר ורצוי להגיש עם רסק תפוחי עץ, שמנת או סוכר.



יום שביעי - לביבות תפוחי אדמה עם עשבי תיבול
למתכון הבסיסי של לביבות תפו"א המבוססות על פירה (מי אמר "שאריות מארוחת הצהריים של אתמול?") אפשר להוסיף כמעט כל דבר ולשדרג את הלביבות למשהו אחר לגמרי.

מצרכים
1/2 ק"ג תפו"א מבושלים בקליפתם
בצל בינוני קצוץ
2 שיני שום כתושות
1/2 כוס עשבי תיבול שונים - מתאימים במיוחד: פטרוזיליה, כוסברה, טימין, עירית, אורגנו או תבלין אחד דומיננטי יותר - מרווה או רוזמרין.
2 ביצים
2 כפות קמח
מלח, פלפל
שמן לטיגון.

הכנה:
קוצצים את עשבי התיבול. מועכים את תפו"א בממחה ידני. מערבבים את כל החומרים למעט השמן.
נותנים לתערובת "להתייצב" למשך כחצי שעה. מטגנים בשמן.



יום שמיני - לביבות תפוחי אדמה מתוקות עם גבינה
עוד סוג של לביבות מתוקות, אבל שונות לגמרי מהמתוקים הקודמים.

מצרכים:
2 תפו"א מבושלים בקליפתם
50 גר' חמאה
200 גר' גבינה לבנה יבשה יחסית ("טוב-טעם" מתאימה מאד. אם משתמשים בגבינה לבנה רגילה יש לסנן אותה מנוזליה כך שתהיה יבשה עד כמה שניתן)
2 כפות קמח
שתי ביצים מופרדות לחלמונים וחלבונים
1/4 כפית מלח
2 כפות סוכר
כפית תמצית וניל
מעט קינמון

הכנה
מקלפים ומועכים את תפו"א עם החמאה. מוסיפים את הגבינה (אם משתמשים בטוב-טעם כדאי לפורר אותה מעט קודם לכן) ומערבבים לקבלת בלילה אחידה. מוסיפים קמח, חלמונים, סוכר, קינמון ותמצית וניל. מערבבים שוב לקבלת בלילה אחידה. מקציפים את החלבונים והמלח לקבלת קצף יציב (זהירות - שלא יישבר). מקפלים בעדינות את הקצף לבלילת תפו"א והגבינה.

מטגנים את הבלילה בשמן ומגישים ם מגוון תוספות מתוקות - רסק תפו"א, שמנת, קצפת, סוכר, צימוקים ואפילו... שוקולד למריחה.


וממחר........סלט!
© כל הזכויות שמורות